Een crypto space drop, zo noemt bitcoinmiljonair Erik Finman zijn nieuwste initiatief. Hij stuurde voor duizend dollar aan digitale munten via een satellietverbinding naar een Ghanese school die daarmee het dak kon repareren en banken en tafels kon maken.

Finman hoopt dat dit een nieuwe manier wordt om gemeenschappen in afgelegen gebieden financieel te steunen, zegt hij tegen Business Insider.

De 21-jarige Duitser is uitgegroeid tot een van de boegbeelden van de cryptohype in 2017. Finman werd de jongste bitcoinmiljonair ter wereld. Deels door geluk, maar ook geholpen door zijn zakelijke instinct.

In 2011 krijgt hij duizend euro van zijn oma. Het geld is eigenlijk bedoeld voor zijn studie, maar Finman koopt er bitcoin voor, tegen een koers van zo’n 10 euro per stuk. Een gouden beslissing, want de digitale munt is een paar jaar later honderd keer zoveel waard.

Op zijn 15e verkoopt Finman voor 100.000 dollar aan bitcoin om te investeren in zijn eigen bedrijf, Botangle, waarmee studenten bijles kunnen krijgen via videochat. In 2015 vindt hij een koper voor zijn startup. Die biedt een ton of 300 bitcoin. Finman neemt een grote gok en kiest voor de cryptomunten, terwijl de bitcoin op dat moment juist een zwakke periode doormaakt.

Ook dit blijkt een goede zet. De bitcoin gaat twee jaar later door het dak en maakt Finman de jongste cryptomiljonair ter wereld. Hij wint daarmee ook de weddenschap met zijn ouders. De afspraak is namelijk dat hij niet naar de universiteit hoeft als hij voor zijn 18e een miljoen euro heeft verdiend.

Finman bezit nu 446 bitcoins die tegen de koers van maandagochtend ruim 2,8 miljoen euro waard zijn. In plaats van zitten in de collegebanken reist de jonge Duitser de hele wereld over als crypto-ondernemer. Zo investeerde hij vorig jaar in het betaalplatform Metal Pay, door Finman omschreven als de "Facebook libra killer". Datzelfde jaar leidde hij een project om een satelliet te lanceren met een cryptoportemonnee aan boord.

Die twee initiatieven komen nu samen bij het project om een school in Ghana te steunen. Zo ging de crypto space drop van Finman in z'n werk:


Finman stuurde voor duizend dollar aan metal-tokens (de cryptomunt die bij Metal Pay hoort) naar de St. Mary's School in Korle Gonno, een stadje met 28.000 inwoners vlak bij de Ghanese hoofdstad Accra.


Dat deed hij via een satellietnetwerk. Een van de satellieten daarvan heeft hij zelf vorig jaar gelanceerd. Kwame Asante ontving de cryptomunten via een antenne.


Asante wisselde de metal-tokens in voor echt geld en overhandigde het bedrag aan de school.


De school gebruikte het geld om het dak te repareren en banken en tafels te timmeren.


Nieuws over bitcoin en blockchain volgen? Schrijf je dan in voor onze cryptonieuwsbrief, met één keer per maand de belangrijkste updates.


Lees meer over crypto's en blockchain: